Keburukan Intermittent Fasting Yang Ramai Orang Tidak Tahu merupakan tajuk entry saya kalini diolah dari content kelas Prof Dr. Redza salah seorang Sainitis terkemuka dalam Malaysia pada minggu lepas secara online.

MasyaAlah TabarakAllah.. Sangat banyak info baru yang saya dapat dari kelas prof. Prof ada juga sebut tentang Intermittent Fasting, kebetulan pula kena dengan bulan ramadhan yang bakal tiba esok hari.

Intermittent Fasting (IF) sangat terkenal bagi mereka yang nak kurus. Ada yang buat IF selama 12 jam, 16 jam, 18 jam, 24 jam dan ada yang hingga 72 jam. Dalam banyak-banyak pilihan jam tu, Prof pesan pada peserta supaya amalkan IF selari dengan yang Rasulullah ajarkan, berpuasa seperti tempoh puasa Ramadhan.

Kita selalu dengar perkara indah tentang IF kan?

Rupanya  ada juga keburukan IF ni yang ramai belum tahu.

Sebelum tu saya nak share apa yang berlaku sepanjang jam kita buat IF. Ini hasil daripada kajian yang telah dijalankan oleh saintis. Boleh rujuk dalam gambarajah dekat bawah ni.

IF berkesan bila berlaku proses Autophagy. Dalam gambar ni kita dapat lihat peak hour untuk dapat autophagy adalah pada masa ke 72 jam (anggaran 3 hari tidak makan) 😳 Tak mampu rasanya tak makan selama 3 hari, tapi ada sahaja orang yang amalkan IF 72 jam ni tau sebenarnya.

Apa itu Autophagy?

Autophagy ialah proses semulajadi badan kita membersihkan diri dari sel-sel yang rosak dengan membaiki sel-sel tersebut dan menghasilkan sel yang baru. Dengan Autophagy inilah ramai yang alami kesan yang best selepas amalkan IF seperti penurunan berat badan, terasa diri makin sihat serta sistem imun pun jadi lebih cekap.

Bukan mudah ya sebenarnya untuk kita dapatkan autophagy ni kerana kita kena berlapar sehingga 72 jam. Selain itu, ada beberapa faktor lain yang mempengaruhi untuk dapat autophagy:

 1. Puasa atau buat Intermittent Fasting
 2. Memakan Lemak Sihat
 3. Tidur yang berkualiti
 4. Bersenam

Supplement yang membantu dapatkan Autophagy

Mencabar juga kan zaman sekarang nak dapatkan tidur yang berkualiti dengan lifestyle kita sekarang ni. Jadi, Prof Redza ada juga berkongsi antara supplement yang membantu kita untuk dapat autophagy ni, antaranya:

 • Revestrol
 • Astaxanthin
 • Berberine
 • Citrus Bergamot
 • Turmeric

Amazingnya, bila di teliti antara produk shaklee rupanya ada produk yang mengandungi Resveratrol serta dapat membantu proses autophagy. Bila difikir semula, kita sebenarnya perlu juga dapatkan Supplements Terbaik ini untuk melancarkan proses Intermittent Fasting dan dapat kesan autophagy. Jom kita tengok produk mana yang boleh membantu kita.

Resveratrol dalam vivix membantu induces autophagy
Coenzyme Q10 membantu regulates autophagy

Keburukan Intermittent Fasting

Kita selalu dengar khabar indah tentang IF ni, rupanya ada juga sisi keburukannya. Bila kita amalkan IF, ada beberapa sistem badan kita terganggu dan merosot kadar kesihatannya. Saya kongsikan antara perkara yang akan berlaku ialah:

 • Tahap Kolagen berkurang 90% – Orang yang buat IF, boleh dapat kesan kurus tu tapi dalam masa yang sama mungkin kita tak perasan kulit mereka ada yang kendur dan nampak tua.
 • Sakit badan dan sengal otot
 • Kulit gatal -Ramai orang mengalami kulit kering, menggelupas sehingga menjadi gatal dan kadang-kadang menyakitkan juga atas faktor kekurangan minum air
 • Gangguan Tidur atau Insomnia – Rasa lapar semasa IF meningkatkan tahap kortisol kita, menjadikan hormon melatonin berkurang, Melatonin adalah hormon membantu kita untuk tidur lena.

Jadi, bila kita nk buat intermittent fasting ini, penting untuk pastikan badan kita dapat sokongan dari supplement juga supaya tak berlaku kesan buruk seperti di atas.

Tak cantik kan bila nampak kurus tapi rupa kita tak sihat. Jadi, dapatkan segera Shaklee anda untuk kesihatan diri anda sepanjang buat IF 😉

Hubungi saya, Pengedar Shaklee dibimbing Doktor Perubatan dan Saintis Terkemuka. 013-3943706

#shakleetriumph2023

#shakleethrieve2023

#blogmegashaklee