Setelah sebulan berpuasa, ada yang berjaya turunkan berat badan dan rasa happy bila dah nampak kesan makin kurus dari berat asal.

Tapi bila menjelang hari raya, ramai juga mula risau berat akan naik semula kerana menu-menu raya yang pelbagai akan menjadi faktor berat naik semula.

Antara Punca Berat Badan Naik Selepas Berpuasa

  1. Mula makan seperti biasa seperti sebelum bulan berpuasa

Semasa berpuasa sebenarnya badan kita tengah mengalami fasa body adjustment, badan tengah nak reset semula sistem dan yang paling berharga, badan kita dapat melalui fasa autophagy (di mana badan kita mula memperbaharui sel-sel yang rosak). Untuk puasa ramadhan, proses Autophagy berlaku selepas 14 jam kita berpuasa (tidak makan dan minum).

Untung kita berpuasa ramadhan, kerana kebiasaannya autophagy ni dapat dicapai selepas 72 jam tidak makan. Boleh baca tentang entry autopaghy yang pernah saya kongsikan dari kelas Prof Dr. Redza.

  1. Mula amalkan pemakanan tinggi kandungan gula.

Kita dah lama dimomokkan dengan lemak punca gemuk, lemak punca berat badan naik. Tapi sebenarnya gula adalah punca berat badan kita naik, kerana bila gula tinggi dalam badan, badan akan berada dalam mode menyimpan lemak. Sedangkan lemak-lemak tu seharusnya dibakar.

  1. Berat yang turun masa berpuasa mungkin berat air

Berat yang turun masa kita berpuasa merupakan berat air, dan berat makanan semasa kita tidak makan pada hari tersebut. Kerana bila kita berpuasa kita kurang makan karbohidrat, dalam 1gram karbohidrat bersamaan dengan beberapa gram air.

Raya Dengan Gembira Dengan Set Kurus Shaklee

Satu nikmat yang tak terungkap bila kita dapat makan semua makanan kegemaran semasa hari raya, tapi berat kita mantain sahaja kan?

Meh saya share, rahsia mereka yang mantain slim masa hari raya dengan shaklee walaupun makan banyak. Salah satu nya adalah dengan mengamalkan Set Kurus Shaklee Premium, dalam set ni lengkap dengan fungsi Bakar-Buang-Bina.

Apa yang ada dalam Set Kurus Shaklee Premium?

Vivix

Vivix antioksidan yang membantu mengawal selera makan, dan mencekapkan signal rasa kenyang. Pelanggan yang lama amalkan vivix ni selalu cakap, bila makan sikit sahaja perut dah rasa kenyang dan cukup. Takdelah selera makan yang melampau-lampau macam dulu.

Omega Guard

Omega Guard membantu membakar lemak-lemak yang berada di bahagian organ. Lemak yang menyelaputi bahagian organ sangat bahaya, seperti contoh lemak yang berada di jantung boleh mengakibatkan strok.

Herblax
Herblax berfungsi mencuci usus kita supaya penyerapan setiap supplement shaklee yang diambil untuk kurus dapat diserap dengan baik dalam badan kita.

Alfalfa
Alfalfa merupakan fiber yang dapat membantu mengangkut keluar lemak-lemak yang telah diproses oleh omega guard. Selain itu, alfalfa juga adalah sumber fiber yang beri effect cepat kenyang.

Seronoknya bila amalkan set shaklee ni dapat makan makanan sedap-sedap. Tapi kena beringat juga, kita kawal apa yang kita nak makan, kurangkan makanan minuman manis dan elakkan makan makanan segera.

Orang cakap raya sebulan, tapi janganlah sebulan tu kita melantak semua makanan, sampai terkejut perut tu, kesian perut kita nak proses makanan tu semua. Jangan lupa dapatkan set kurus shaklee ya, raikan hari raya dengan shaklee 😉

Hubungi 013-3943706 terus untuk respon yang segera 👍