Hari Raya Open House sentiasa meriah, raya kan sebulan 😅 Bagus juga sebenarnya open house ni bila kita nilai dari sudut merapatkan silaturahim sesama kenalan dan saudara-mara.

Dari sini lah, kita dapat berkenalan dengan saudara-mara yang jauh, berjumpa kenalan yang dah lama tak berjumpa.

Dan pastinya menu hidangan di Hari Raya Open House sentiasa menyelerakan sehingga tanpa sedar kita terlebih makan sehingga menjadi punca kepada berat badan naik mendadak.

Tahukan anda? Pertambahan berat badan yang berlebihan boleh menyebabkan obesiti yang kemudiannya boleh menyebabkan risiko kencing manis, kolesterol dan tekanan darah tinggi, serta penyakit jantung. Seram kan?

Jom, kita tengok apa punca yang menyebabkan berat badan kita naik, dan mungkin kita tak perasan sebelum ini.

Punca Berat Badan Naik Semasa Open House

1. Suka makan dan minum yang manis

Bila makan minum yang manis, badan akan mula menyimpan gula berlebihan menjadi lemak. Selain itu, bila banyak makan minum yang manis-manis, kita jadi cepat lapar dan nak makan selalu.

2. Suka makan kuih raya dan kerepek.

Kerepek yang digoreng dalam minyak akan ditambah garam. Walaupun garam tak menambah kalori, ia boleh menaikkan berat badan. Garam itulah nanti akan memerangkap air dalam badan. Kesannya, tak mustahil sebalang kerepek boleh naikkan timbangan berat hingga sekilogram keesokan harinya.

Kuih raya kita sedia tahu akan ada butter dan gula. Makanan manis salah satu punca berat naik.

3. Tak sempat bersenam bila beraya

Tiada aktiviti bersenam yang sempat dibuat pada musim beraya ni. Kadang-kadang satu hari ada yang marathon sampai 4 hingga ke 5 buah rumah.

Senaman juga  membantu 20 % proses penurunan berat badan. Tapi bila dah overdose makan dan minum, tak sempat bersenam pula tu, maka terhasillah penambahan angka pada berat badan anda.

Tahukah Anda?
Ada yang dapat mantain berat badan di musim Hari Raya Open House banyak tanpa bersukat-sukat makan.

Peserta Amazing Fat to Fat konsisten amalkan tips dan pemakanan sihat dari FTF sekarang masih kekal dengan berat yang ideal walaupun lepas raya.

Mereka dapat makan menu raya macam biasa tanpa perlu telan air liur menahan lapar 😅

Peserta Amazing FTF Berat Mantain Selepas Raya

Dalam group mentoring FTF, peserta yang konsisten ramai update rasa seronok bila makan musim raya dan tau cara nak kawal berat supaya tak naik, apa yang penting menu raya tu kebanyakkannya menu FTF juga. So, takde lah kena tahan nafsu makan tu musim raya cuma kena pandai kawal sahaja 😊

Eksklusif untuk peserta Amazing Fat to Fit akan dapat E-Book VIP Amazing FTF untuk rujukan, dan yang specialnya buku ini merupakan kompilasi bimbingan dari doktor dan sainitis perubatan.

Anda teruja nak join FTF?

Saya nak tambah lagi excitement tu dengan belanja anda semua antara feedback best dari peserta FTF.

Seronoknya tengok feedback macam ni Tak risau nak pi beraya makan menu raya, makan nasi pun boleh turun berat 😍

Siapa nak join Amazing FTF terus inbox saya di talian 013-3943706, anda akan jumpa ramai coach yang dapat bimbing anda untuk kurus secara sihat walaupun banyak Hari Raya Open House yang anda kena hadiri bulan ini 😀